Achtergrond


RetroBeeld is onderdeel van ControLuce Visuele Communicatie.
Op de website van ControLuce vindt u voor-
beelden en links van foto's, video's en websites die door ControLuce zijn geproduceerd:
www.controluce.nl

Videoportretten
zijn vergelijkbaar met video-interviews, maar video-portretten zijn persoon-
lijker, intenser en technisch verder geperfectioneerd. Bovendien wordt een videoportret uitgewerkt en aangevuld tot een complete videofilm.

Een aantal voorbeelden van door ControLuce geproduceerde video-interviews vindt u op de website van Platform Arnhem Mondiaal.
Videoportretten - Het Idee
Het idee om videoportretten te maken is in eerste instantie ontstaan als methode om de waardevolle herinneringen van oudere mensen voor het nageslacht te bewaren.
Een videoportret kan echter ook prachtig zijn wanneer een jonger iemand centraal staat. Met name de herinnering aan een zeer specifieke periode of gebeurtenis is zo heel mooi omhoog te halen, vast te leggen en terug te zien.

Individuele herinneringen zijn een zeer persoonlijke zaak en hebben tegelijk óók altijd heel veel betekenis voor mensen in de directe omgeving. Van grotere afstand gezien drukken individuele herinneringen ook veel uit over de tijd en over de plaats van de gebeurtenissen. Vastgelegd op video, zijn het waardevolle historische documenten die een tijdsgewricht en cultuur van binnenuit beschrijven, zuiverder en nauwkeuriger dan welke ander medium dan ook.
Gewild of ongewild: een historisch document en tijdsbeeld.
Werkwijze
RetroBeeld komt naar u toe.
Een gesprek kan op elke gewenste locatie plaatsvinden en worden opgenomen.
Op een prettige plaats wordt een eenvoudige opstelling voor camera, geluid en eventueel belichting gemaakt.
U kiest zelf uw gesprekspartner (of RetroBeeld is uw gesprekspartner) en deze zit tegenover u, naast de camera en kan al dan niet eveneens in beeld worden gebracht.
Een gesprek kan bijvoorbeeld starten aan de hand van een aantal voorbereide vragen, eventueel samen met oude foto's. Gaandeweg kiest het gesprek een eigen richting of een vooraf gekozen onderwerp wordt verder uitgediept.
Opnameduur is afhankelijk van doel en onderwerp en van uw wensen. Het is ook mogelijk de opnames te verdelen over meerdere opnamesessies.
De montage tot compleet videoportret kan aangevuld worden met extra beelden, foto's en muziek.
RetroBeeld
RetroBeeld is een idee van en wordt uitgevoerd door Frans Bernaerts (1960).
Naast meer dan 35 jaar brede ervaring op gebied van fotografie, zeer uitgebreide ervaring op het gebied van theater/decor-ontwerp, belichting, webdesign en video. Sinds 2009 zelfstandig binnen een eigen mediabedrijf. De ervaring met het produceren van video-registraties en video-interviews, gecombineerd met een oneindige interesse in mensen en hun verhaal, heeft geleid tot RetroBeeld Videoportretten.